Een wisseling van de wacht
Samenvatting
Toen ik als snotneus bij de redactie van KWALON kwam, waren Harrie Jansen en AnneLoes van Staa al sinds mensenheugenis redactielid. Tenminste, zo voelde het. Terwijl Harrie mij in de loop der jaren door de redactie leidde – van de boekenredactie via het secretariaat dat hij zo effectief had beheerd, naar de coördinatie van de eindredactie, die Harrie indertijd gewoon zelf deed samen met het secretariaat – legde AnneLoes mij met regelmaat het vuur aan de schenen terwijl ik probeerde mij zo goed en kwaad als het ging van mijn redactietaken te kwijten.
Gedreven, oprecht, betrokken, en productief – zo leerde ik Harrie en AnneLoes kennen. Drijvende krachten van KWALON. Toen zowel Harrie als AnneLoes het afgelopen jaar lieten weten dat zij de redactie gingen verlaten, leidde dat bij mij dan ook tot de nodige weemoed, die nog werd versterkt door de aankondiging van onze gewaardeerde redacteuren Famke van Lieshout en Miranda Snoeren dat ook zij het tijd vonden om de redactie te verlaten. Gelukkig heeft de weemoed inmiddels plaatsgemaakt voor een gevoel van dankbaarheid voor wat Harrie, AnneLoes, Famke en Miranda voor KWALON hebben gedaan. En verrassend genoeg is het iemand – it wasn’t me, I wasn’t there, I didn’t do it – gelukt om twee kakelverse redactieleden uit een ei te toveren. Onze nieuwe collega’s Esther van Loon en Rik Wehrens kunnen er wat moois van gaan maken! Wehrens geeft meteen in dit nieuwe nummer van KWALON het goede voorbeeld met een broodnodig en zeer welkom pleidooi voor een combinatie van langzame en snelle wetenschap.
Als de wisseling van de wacht bij de redactie als een natuurlijk proces kan worden gezien, kan in ons blad een debat over naturalisme in de wetenschap natuurlijk niet ontbreken. Gigengack, Beuving, De Vries en Smaling gaan in dit nummer aan de hand van het boek Doing Qualitative Research: The Craft of Naturalistic Inquiry een pittige discussie met elkaar aan over naturalisme, kwalitatief onderzoek en etnografie. Of die andere wisseling van de wacht die zich onlangs heeft voltrokken, die van de POTUS aan de andere kant van de Atlantische plas, ook zo’n natuurlijk proces is, is nog maar de vraag. De presidentsverkiezingen in de VS gingen met name gepaard met een behoorlijke hoeveelheid bull. Gelukkig biedt Da Silva in zijn etnografie van de sloppenwijkpolitiek in het centrum van Recife handvatten om dergelijke bull sessions te duiden.
Nog meer invalshoeken komen uit de onderzoekspraktijk. Verkooijen legt uit wat zij onder het klantenperspectief in de zorg verstaat en hoe kennis, ervaringen en betekenissen van klanten kunnen worden geïnterpreteerd met behulp van directe member checks van te interpreteren narratieven. De andere kant van het verhaal, de analyse en evaluatie van de dienstverlening, staat centraal in de methode van Mystery Shopping, een vorm van toegepast kwalitatief onderzoek, helder gepresenteerd door Smith en Uijtewaal. Als verdere bijdragen bevat dit nummer nog een aantal interessante boekbesprekingen: van het boek van Hammersley over de grenzen van de sociale wetenschap door Breuls en Van Buggenhout, het boek van Israel over onderzoeksethiek en integriteit door Leurs, het boek van McNiff over actieonderzoek door Kors en Van Dijk en de inleiding in kwalitatief onderzoek van Barbour door Picavet. Last but not least biedt Jansen een verslag van de KWALON-najaarsconferentie van 2016 over kwalitatief onderzoek naar migratie, vluchtelingen en mobiliteit.
Het moge duidelijk zijn: er valt weer genoeg te beleven in dit KWALON-nummer. Heel veel leesplezier gewenst!
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.