Analyseren, analyseren en nogmaals analyseren
Samenvatting
Dit themanummer over kwalitatieve data-analyse is een opmaat naar de najaarsconferentie van KWALON op 12 december 2014. Als alles gaat zoals gepland, wordt mijn nieuwe boek over analyseren daar in digitale vorm ten doop gehouden. Dat zeg ik niet zonder reden; ik ben momenteel (augustus) nog hard aan het schrijven en redigeren. Maar wat een leuk proces! Ik heb me de hele zomer opgesloten om aan dit boek (Kwalitatieve analyse: kunst én kunde) te werken en het vordert gestaag. Het groeit organisch, zou ik haast willen zeggen. Lezen, nadenken, schrijven, nadenken, lezen, schrijven. Het lijkt wel kwalitatieve analyse! Het enige wat ik niet doe, is data verzamelen, alhoewel: al die boeken die ik de laatste jaren om me heen heb verzameld en die nu letterlijk om me heen liggen, zodat ik ze makkelijk kan pakken om iets op te slaan; de analogie dringt zich op.
Maar waar gaat het boek over? Het wordt een overzichtswerk; een soort klein handboek kwalitatieve analyse dat onderzoekers, promovendi en studenten wil inspireren tot creatieve vormen van analyse. Ik probeer daarin drie dingen te doen: allerlei vormen van kwalitatieve analyse te herleiden naar hun roots, voor zover mogelijk, want dat is nog niet zo eenvoudig gebleken. Ook probeer ik een overzicht te maken van analysestrategieën die je zou kunnen toepassen, dan wel zou kunnen combineren tot een thick analysis (Evers & Van Staa, 2010). En ik zou Jeanine niet zijn als ik niet ook een experiment had bedacht: ik heb diverse auteurs gevraagd een bepaalde analysestrategie waar zij bedreven in zijn, los te laten op een door mij verschafte dataset aan de hand van een door mij verschafte probleemstelling. Zeg maar: thick analysis in de praktijk, maar dan door verschillende analisten in plaats van door één onderzoeker. Dat vormt het illustratieve deel II van het boek, analoog aan mijn boek over kwalitatief interviewen (Evers, 2007). En het wordt interessant, dat kan ik nu alvast verklappen! Tot slot heb ik samen met programmamanager René van Horik van DANS (Data Archiving and Networked Services, www.dans.knaw.nl) een experiment gedaan om de dataset en delen van de analyse van auteurs op te slaan in hun archief, om zo de dataset en analyse niet alleen duurzaam te conserveren, maar ook toegankelijk te maken voor andere onderzoekers. Ik begon deze toelichting met de term ‘klein handboek’ en dat is niet voor niks. Dit is zo’n enorm veld; het grote handboek zal moeten wachten tot de tweede druk!
Literatuur
- Evers, J.C. (red.). (2007). Kwalitatief interviewen: kunst én kunde. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.
- Evers, J.C. & Staa, A.L. van (2010). Qualitative analysis in case study. In A.J. Mills, G. Durepos & E. Wiebe (Eds.), Encyclopedia of case study research (pp. 750-758). Thousand Oaks: Sage.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.